Powered By Blogger

вторник, 5 юли 2011 г.

РАЗДЯЛАТА

Когато всичко е наред, струва ни се, че скъсването е нещо толкова далечно, че не го очакваш в обозримото бъдеще. В този момент ние съвсем не мислим за това, че освен науката за съблазняване, ухажване и завоюване, съществува нещо крайно неприятно, но абсолютно необходимо - умението да се разделяме.

Онези, които постоянно стъпват на едни и същи хлъзгави подводни камъни, не може да се каже, че владеят умението да приключиш една връзка. На неопитния човек, който при това не умее да избира достойни партньори, често му се налага да преживява раздяла.

В някакъв момент разбираш, че твоята лодчица вече не се носи, весело подскачайки по вълните, а бавно и упорито се върти в кръг, доста силно напомнящ фуния. И в този водовъртеж престават да се мяркат цветя и усмивки, отстъпвайки място на безпристрастното изясняване на отношенията, скандалите, упреците, недомлъвките, мълчанието и недоверието.
Раздялата с любимия някога човек не е приятно събитие. Финалът на някои връзки обаче може да се развие със скоростта на светлината. И не можеш да избягаш от съдбата си. Навярно е щастие и нещастие това, че влюбвайки се и изцяло потъвайки, се разтваряш в любимия човек така, че не си в състояние да различиш някои зловещи нотки от своето бъдеще.



Дреболиите не винаги са толкова дребно нещо. Някои двойки почти непрекъснато се карат за дребни неща: кой да измие съдовете, чий ред е да разхожда кучето, кой телевизионен канал да се включи. Понякога тези микроконфликти моментално угасват - без всякакви сериозни последствия. Но понякога от дребните разногласия се натрупва непреодолима бариера - всеки държи на своето и не желае да приеме разумен компромис. Такава упоритост е тревожен знак, сигнал за това, че един от партньорите излива в дребни битови спречквания натрупана глобална неудовлетвореност. Ако двамата не намерят начини да се договорят, дискомфортът може да доведе до дълбоко разочарование и тогава кризата е неизбежна. Тя може да се прояви в различни форми. Ето най-типичните:
• Изневяра. Вие сте открили любимия с друга. Той твърди, че се разкайва, че това е за пръв и последен път. Постарайте се да му простите и повече никога да не си спомняте за това. Но ако след всички обещания и извинения отново последва изневяра - ще ви се наложи да обмислите хубаво всичко и да вземете кардинално решение. Вие винаги имате избор - да се примирите със ситуацията, да се постараете да я промените или все пак да си тръгнете. Тръгнете си обаче едва след като всичко е уговорено и не е останало никаква надежда.
• Ново чувство. Сериозната влюбеност, за разлика от епизодичната изневяра, свидетелства за това, че партньорите са дълбоко разочаровани от сегашните отношения. Но как да се определи дали вашият случай е безнадежден или не? Известни са примери, когато се разделят хора, които сякаш са създадени един за друг, а двойки, които постоянно са се карали, неочаквано придобиват хармония. Затова не правете резки движения, постарайте се да се отпуснете и известно време просто плувайте по течението.
• Страхове. Понякога мисълта за скъсване възниква поради неувереност в себе си, пораждаща тревога и опасения. Ако жената е склонна към мнителност, тя започва да се бои от бъдещето, подсъзнателно да се настройва за "лош край". Битовите неуредици, материалните проблеми, продължителните пътувания на мъжа, разликата във възрастта (той е по-млад), страхът, че той ще започне да изневерява - всичко това може да доведе до това, че жената, без да дочака най-лошото, прибързва да си тръгне първа. Преди да решите да скъсате, постарайте се да разберете дали не бягате от себе си, от нежеланието си да преодолеете собствената си нетърпимост, обидчивост, ревност и други слабости? Ако сега не си изясните това, опашката от проблеми ще се мъкне след вас през целия ви живот, разрушавайки всичките ви бъдещи връзки.
• Саможертва. Жената може да възприеме съществуващите препятствия като непреодолими - все същата разлика във възрастта, образованието, социалното положение. Тя отчетливо разбира, че никога няма да може да даде на партньора си онова, от което той се нуждае. И сякаш не й остава нищо друго, освен да си тръгне, без да се връща и завинаги.
Ако обаче все още се съмнявате, не обвинявайте себе си и партньора си. Обсъдете откровено всичко, което ви вълнува, направете възможното, за да уредите отношенията си. Поговорете за причините, довели до вашето охлаждане - може би причината не е във вас, а в обективните обстоятелства? Разкажете си един на друг как си представяте идеалната връзка и се постарайте да я пренесете в реалния живот, да се договорите за взаимни компромиси. Говорете не за любов, а за линията на поведение на всеки от вас. И накрая, опитайте се да надникнете в бъдещето. Помислете какво очаква вас и вашата половинка след десет години, ако вашите отношения се запазят. И едва след това вземайте окончателното решение.
Ако все пак сте решили да си тръгнете, пригответе се за трудностите.

• Емоционална "треска". Веднага след скъсването (дори това да е бил единственият възможен изход), човек встъпва в период на безпокойство, съмнения и дори съжаления за своята постъпка. Могат да ви обземат терзания, размисли за собствената ви вина, страх от нови отношения, страх от измама и болка. Острата"трескава" фаза обикновено продължава около шест седмици, но понякога се разтяга и до няколко месеца. През този сложен период вашата главна задача е да пробудите отново в себе си интерес към живота. Спомнете си какво най-много ви е занимавало до запознанството си с бившия партньор? За какво си мечтаехте, към какво се стремяхте? Помислете в какво е вашата сила и как може да я проявите сега, в същия този момент?
• Дълго сбогуване. Вие се опитвате да си тръгнете, но не можете да го направите по никакъв начин. Получава се нещо като люлка: тръгване, връщане, отново тръгване, отново връщане. И точно по същия начин постъпва и вашият партньор. Но събирайки се, вие отново всеки път чувствате: всичко се е върнало отново по местата си и нямате перспектива. Най-добрият начин да разкъсате този порочен кръг е окончателно да прекратите отношенията си. Не може да се върнете в миналото, колкото и да ви се иска. Трябва да се гледа в бъдещето!
• "Да си останем приятели". Този, който е бил инициатор на скъсването, понякога се старае да смени амплоато си: да играе ролята на "добър приятел". Докато онзи, когото са "зарязали", възприема трудно такава смяна на ролите. Той може да се опита да изиграе новата роля, но митичната дружба за него е подсъзнателна надежда за връщане. И рано или късно тези чувства могат да се излеят навън. Ако романтичните отношения наистина са приключили, то е необходимо известно време двамата да са далеч един от друг, да не се превръща бившия партньор в емоционална "патерица". Някога вие може и да станете приятели... Но не и веднага след скъсването.
• Злоба. Това е естествената реакция на болката, която са ви причинили. Или която сте си причинили на себе си - за това, че "съм била такава глупачка" и толкова изгубих напразно толкова време. Злобата е трайно чувство и душата бълнува много дълго. Не си позволявайте да искате сметка, да пускате гадни слухове за "бившия", не се опитвайте да правите живота му непоносим. В крайна сметка, това може да се обърне против вас. Обратното, постарайте се да насочите своята злост в мирно русло. По-добре е тази енергия да се използва конструктивно - за завоюване на нови височини, включително и в личния живот.
• Съмнения. Някои смятат, че има "правилни" и "неправилни" начини за раздяла, че "правилните" уж ще доведат до нова щастлива връзка, а "неправилните" - до безкрайно страдание. В действителност това не е така: като цяло тук няма правила. Просто човек трябва да се остави на интуицията си и да се довери на себе си. Най-щастливият човек е онзи, който прави самостоятелно своя избор, умее да се радва на своите победи, да се справя със загубите и да продължава напред в живота си.
Как да се направи скъсването не толкова болезнено за нас и нашите "бивши" партньори, как да запазим самоуважението си и да не се мъчим после от чувството за вина в случай, че ние сме инициатор на раздялата?
КОГАТО ТЕ НАПУСКАТ...
Естествено, че мъжете и жените, поради нееднаквите си емоционални особености, по различен начин преживяват едно толкова важно събитие, затова и съветите за възстановяване ще зависят от това кой си тръгва.
Той си тръгва...

Изпробвани са всички средства: разумни уговорки, сълзи, сексуално бельо, истерични състояния, заплахи, унижения. Нищо не помага, той си тръгва...

Струва ти се, че светът се е срутил и че повече нищо няма значение, и че не е възможно да го преживееш... Прочети това изречение още веднъж и кажи, че е глупаво. Разбира се, ще се наложи просто да се преживее първият период на болка, тъга и отчаяние, граничещо с изстъпление. В този момент ти не си способна да чуеш никого. Но този "мъртъв сезон" ще мине, той не бива да се проточва и ето тогава вече ти просто ще трябва да си помогнеш сама на себе си.

Ако инициатор на скъсването е твоят партньор, за да не се терзаеш с безкрайни надежди и да не седиш с поглед, вперен в дъното на чашката, изясни за себе си, че всичко случило се е свършен факт. Да, той си е тръгнал. Повторена сто пъти, заедно с потоци от сълзи, на сто и първия път тази фраза изведнъж ще изгуби своята власт над тебе. Това е много важно и вече значи много. Това е първата малка победа в твоето сражение за себе си. Защото признай си дълбоко в душата си какво искаш да си: парцал или истински силна жена, способна да се изправи и да върви напред въпреки всичко?
• Сподели своята неприятност с колкото можеш повече хора. В психоанализата това се нарича метод на разсейване на мъката. В резултат на това скоро ти ще усетиш, че не ти е толкова тежко на душата.
• Седни пред огледалото и разкажи на себе си за своята мъка. А още по-добре, не се учудвай, изпей я! Психолозите твърдят, че подобна терапия доста ефикасно сваля стреса. Освен това, ти толкова ще се увлечеш от опита да вземеш висока или обратно ниска нота, че още до края на своята солова изповед можеш да забравиш за първоизточника й. Между другото, тренировките пред огледалото е по-добре да завършиш упражнявайки се в мимичното изкуство. Две-три физиономийки пред огледалото ще ти повдигнат настроението. Твоята задача е да докажеш на себе си цялата несериозност на проблема.
• Дневник. Това е прекрасен начин да се избавиш от натрапчивите спомени, обиди, да се освободиш от цялата тежест на настоящия момент. Всички твои мъчения, опити да разбереш случилото се, наскърбените си чувства, поне един път поверени на хартията, стават минало. Преживените и описани емоции престават да тежат на душата като бреме и постепенно те отпускат. Ти като че ли се освобождаваш и отново придобиваш способност да контролираш себе си и своите преживявания.
• Труди се. Уморявай се. В прекия смисъл. Не е важно какво ще бъде това: бягане, аеробика, местене на мебели в стаята, яростно пране (забрави за пералнята), настървено търкане и миене на пода. Ние кой-знае защо забравяме за неизбежната връзка на нашата душа с тялото ни и за това, че понякога трябва да уморим до изнемога тялото, за да облекчим душата си.
• Дай възможност на емоциите си да излезат навън. Иди на сауна, плувай в басейн, море, река. Излез някъде извън града, в гората, в полето, където никой няма да те чуе, викай колкото сили имаш, без да се страхуваш, че някой от съседите ще те сметне за превъртяла. Освободи емоциите си, имаш нужда да ги пуснеш навън, за да не те разрушат отвътре.
• Посвети всичките си сили на кариерата си. Ако твоят личен живот временно е разрушен, това още не е повод да пуснеш под обстрел всичко останало. Нека те вдъхновява мисълта, че поне на работа успехът ти зависи преди всичко от самата теб, а не от страничен човек, когото от глупост си пуснала в живота си. При това колкото по-големи бъдат твоите собствени постижения и съответно увереността ти в себе си, толкова по-лесно е да се намери наистина достоен кандидат за мястото до теб. Понеже успехът е мощен фактор на сексуалната привлекателност.
• Организирай си по-често празници. Например, изгледай любим филм, препрочети любима книга. Обличай се празнично, дори да имаш намерение да прекараш вечерта вкъщи. Прекарвай повече време сред приятели, посещавай различни празници, рождени дни, приятелски събирания, заеми се със спорт. Направи така, че животът ти да е наситен със събития.
• Диета. Да, да, пак баналната диета. Не си струва излишно да се драматизира всичко, което се е случило, да се мачка в ръце дантелена кърпичка и да се събират сълзите в сребърна чаша. В твоята борба с депресията всички средства са добри. И ако искаш да се разделиш с нея колкото е възможно по-бързо, откажи се (за известно време) от тежки меса, пържолки, всякакъв род пикантни и сладки неща. С тях ти храниш не само своето тяло, но и неврозата си, затова няма какво да я глезиш с всякакви неща. Сокове, минерална вода, зеленчуци, разнообразни плодове - всичко това е необходимо на теб, а твоята невроза няма да изкара дълго без червено вино и деликатеси.
• Медитация. Само не бива да кършиш пръсти и да стенеш, че целият ти живот се руши, а на теб ти предлагат да дишаш равномерно и да концентрираш вниманието си в областта на пъпа или между веждите, в областта на третото око. Могат да ти помогнат не безкрайните потоци от сълзи, а състоянието на спокойна отпуснатост и умиротвореност, когато възстановителните процеси протичат 2-3 пъти по-бързо, отколкото по време на сън. Не си струва безкрайно да се оплаква миналото.
• "Режи окончателно". Не бива да си доставяш мазохистичното удоволствие, разглеждайки неговите писма, бележки, снимки, подаръци, вещи... Повярвай, че най-доброто е да събереш всичко това и без да гледаш да ги изхвърлиш. Тези свещени "реликви", пръснати по цялото жилище, ще те довеждат до изстъпление, напомняйки ти за прекрасното време на миналото щастие, потопявайки те след това в състояние на истинска агония.
Не изключвам, че в кошчето ще отидат не снимките на любимия, а всички тези съвети. Може да имаш нужда от нещо съвсем друго: да пратиш по дяволите всички диети и медитации и да заминеш с шумна компания най-малкото в Гърция или още по-далече или просто някъде, където има много танци и вино... Може да ти се струва, че ти трябва веднага любовник, дори не един. Всъщност, всичко това не е толкова важно, важното е да се прави нещо, да не поставяш кръст върху себе си и своя живот само защото някому е дошло наум да те зареже.

Ще мине време и ще разбереш, че вашата раздяла е била планирана някъде там, на небето, а твоят бивш приятел е бил за теб поредното стъпало, помогнало ти да издигнеш отношенията си с човека, когото ще срещнеш по-късно и за когото ти толкова дълго си мечтала, на ново равнище.
Тя си тръгва...

Вашите отношения са стигнали до нулата и всичко, което си предприел, е било безполезно. Тя си тръгва... Ако не живеете заедно, една вечер тя ще те помоли да наминеш при нея, за да си поговорите накратко.
• Остани си у дома.
Когато жената ти съобщава, че е настъпило време да си поговорите, ти вече трябва да си наясно какво тя иска да ти каже. На всяка цена я накарай да ти съобщи неприятната вест по телефона. Повечето жени имат идиотското убеждение, че са длъжни да кажат последното "прости" на мъжа, гледайки го право в очите, при това на своя територия. За нищо на света не се съгласявай, тъй като това е все едно да те извикат в кабинета на шефа и да застанеш пред него в стойка мирно.
• Затвори си устата.
Ако тя ти е казала, че всичко е свършено, не си струва да се продължава безмислената дискусия. Бъди пределно вежлив и кратък. При първа възможност затвори телефона и не подавай никакви признаци за своето съществуване.
• Не й се обаждай.
Разбира се, сърцето ти е разбито. А единствената жена на Земята, която може отново да го залепи е тази, която току-що ти е подписала обходния лист. За нищо на света не й звъни, опитвайки се да намериш толкова необходимото ти в този момент съчувствие.

И така, твоята програма за рехабилитация:

Изисква се известно време (от месец до година), за да се разсее окончателно пушекът. И затова най-добре ще е да легнеш на дъното и спокойно да дишаш. В това положение ти ще намериш изход от всяка задънена улица.
За какво да си мислиш през това време?
• Помисли...
...как вървят нещата ти в другите области на живота?
Ако положението ти в службата е неустойчиво, данъчните се канят да ти съдерат кожата с глоби, дори да те съдят, нима не е по-добре да решиш тези проблеми? Отдели на работата си най-голямо внимание. Всичко, което се изисква от теб в дадения момент, това е пълно съсредоточаване. И нищо друго няма да ти помогне да го постигнеш, освен работата.
• Пренастрой се.
Спомни си приятелите, които не са могли да те измъкнат от леглото за най-важните футболни мачове или за риба, защото ти си се търкалял в леглото с нея. Иди при тях, извини им се и поживей известно време в царството на мъжете. Твоите приятели ще научат какво ти се е наложило да преживееш, ще ти посъчувстват горещо, наричайки твоето последно гадже с ... думи и ще ти помогнат отново да откриеш света на истинските ценности: драматичните събития около последния мач на шампионата, но и сравнителното изучаване на сервитьорките в близката бирария...
Всичко минава... и това също ще мине.
Твоето сърце е разбито, примири се с това.
• Прави всичко, каквото поискаш.
Купи си нова кола, нов парфюм, ново жилище. Вземи си куче - вълча порода. То ще те научи да си независим и силен. И се опитай да не си обръщаш главата в посоката, откъдето усещаш, че идва миризмата на нейния парфюм. Разбери, тази врата за теб вече е затворена завинаги, затова пък са се отворили множество други. Ти си нов продукт на пазара на секса и рекламната кампания вече тече с пълна пара.
КОГАТО СИ ТРЪГВАШ ТИ...
Трябва да умееш да си тръгнеш. Само ти се струва, че това е проста работа. Мъжете и жените обикновено по различен начин проявяват инициативата си при скъсване на отношенията. И тук трябва да се имат предвид психологическите особености на "потърпевшата" страна. Разбира се, тактиката и стратегията на раздялата трябва да се избират за всеки случай отделно. Но има и универсални изисквания към толкова важно събитие, при това те важат и за двата пола: трябва да си тръгваш с ум, такт, окончателно.

На жените винаги им е по-трудно да си тръгнат, поради натиска на традиционния морал. Вече ти е ясно какво те очаква, ако ти си проявила инициативата. Освен гнева му, това е и неодобрението от страна на неговите приятели и твоите приятелки. А ако сте женени: всички роднини на мъжа ти, свекърва ти, собствената ти майка, просто познатите на семейството ти ще срутят върху теб своето "обществено мнение". "Тя разруши хубавото си семейство, тя напусна мъжа си, за нея няма нищо свято..." В края на краищата обаче, ти скъсваш не с общественото мнение. И ето тук очаквай подводните камъни.

Щом научи за твоята присъда, той може мигом да се превърне от прекрасния принц в чудовище. Цветя, подаръци, уверения във вечна любов и най-страшното оръжие - фрази от типа: "Дай ми още един шанс" или "Върни се, всичко ще ти простя". На фона на искреното разкаяние и унижение всичко това може да трогне и каменен стълб, да не говорим за твоето женско сърце. Когато човек иска да задържи другия, действа по всякакви начини, но дали ще се промени нещо съществено след вашето сдобряване?

Вземеш ли решение да го напуснеш, направи го достойно. На тебе ти е много по-леко: ти си обмислила всичко и си решила. За него обаче всичко, което става, е гръм от ясно небе. На прощаване не трябва да има истерии, последни изяснявания на отношенията, упреци.
Когато се разделяме с любимия, с който някога ни е било добре, привързаността ни към него остава дълго време. И често пъти ни се струва, че нашият емоционален подем е свързан изключително с него. Спомените за щастливите времена стават своеобразен психологичен наркотик и ние попадаме в зависимост от него. И ни се струва, че няма възможност да го забравим. Тогава е необходимо вътрешно да се сбогуваме с бившия ни любим и да си върнем собствените ни чувства. Това се отнася както до жените, така и до мъжете.

Какво и как да се направи, ако е дошло време за раздяла:
1. По-добре честно и открито да се каже всичко.
2. Раздялата не бива да се протака. Защото колкото по-късно се случи, толкова по-болезнена ще бъде.
3. Не бива да се оставят никакви "резервни" варианти за връщане.
4. Не бива да се разделяте като врагове, ако е възможно, разбира се.
5. Най-добре е да се стигне до "нулевия вариант на първата среща". Тоест след раздялата да останете един за друг такива, каквито сте били при първата си среща: колеги, делови партньори, позната на брат ми, случайни познати и т.н. Ако не направите това поне от своя страна, а останете да речем "бивши...", едва ли ще можете бързо да забравите вашите взаимоотношения дори след девет месеца.

При "нулевия вариант" вие просто ще сте в положение да избирате: да се запознаете или не? А тъй като вие вече знаете какво може да последва, изберете "не" и край. Все едно това запознанство не се е случвало.

Във всеки случай, търсете причината за ревност, измяна, развод само в себе си и ако я намерите, следващия път подобно нещо може и да не се случи.
Ако твоят възлюбен няма намерение да те пусне без шумни скандали и без да привлича същото онова обществено мнение, опитай се сама да го провокираш и предизвикаш да те напусне.

Помисли си какви неща твоят човек просто не може да търпи - разхвърляната квартира, пресоленото ядене, твоите многочасови разговори по телефона с Лили от съседния блок? Изчисли всичко това и действай!

Съществува и по-радикален начин да бъде провокирано бягство - сработва, ако твоят избранник не си пада много по децата. Сядаш на коленете му след последните новини, когато той и без теб не иска да гледа този свят и ласкаво му чуруликаш в ухото: "Скъпи, хайде най-накрая да си родим детенце!" За по-голяма достоверност може няколко минути да му описваш прелестите на бъдещия ви живот, трогателния нощен плач на бебчето, чаровните разходки с количката и памперсите...

Да оставим шегите обаче. Важното е, ако решението е взето, да се следва. Колкото и жестоко да прозвучи, но тръгнал ли си - върви си. Вратата може да се хлопне или да се затвори само един път, а ако това се прави постоянно, ще спрат да те възприемат сериозно.

На пръв поглед за мъжа е по-лесно да напусне жената. Замисляли ли сте се някога обаче защо едни мъже остават приятели с всички свои бивши жени и приятелки, а други не могат да се въздържат от ругатни по техен адрес? Въпросът не е само в характера на мъжа. И дори не е в удоволствието, което той успява да достави или да получи за времето на тяхната връзка. Много повече зависи от неговото умение да се раздели с жената. Разбира се, ако ти си сигурен, че можеш да се "откупиш" с кожено палто и една прощална вечеря на свещи може да потуши горестния момент на прощаването, действай, но дори в тази ситуация някои общи препоръки как да се разделим умно, могат да се окажат полезни.

Много хубавичко си помисли какво правиш. Ти, без съмнение нараняваш онази, която някога е била твой най-добър приятел, на която може би си се молил... И затова сега се постарай да й обясниш защо я зарязваш.

Бъди пределно честен, защото жените чувстват лъжата.

Бъди оригинален. Думите "Струва ми се при нас нещата не се получиха" не само ще продемонстрират твоята интелектуална несъстоятелност, но те са жестоки за емоционалния свят на жената. Опитай се да й изброиш колкото можеш повече доводи, че това скъсване ще е по-полезно именно за нея (подготви се предварително).

Бъди конкретен. Тя няма да повярва на твоите абстрактни измишльотини за това, че вашата връзка не се е получила; тя се нуждае от изброяване на конкретни причини, защо при вас не се е получило.

Бъди решителен. Скъсването съвсем не е мъгливо, безформено понятие. Когато казваш: "Между нас всичко е свършено!", ти трябва да имаш предвид именно това.

Изчезни от живота й. Ако сте се разделили в петък, не се опитвай в понеделник да й предлагаш дружбата си.

Ето за какво ти не бива да забравяш никога: свършено ли е, значи край, свършено е. Нещо повече, ако любовта ви оцелее, тя вече ще има своя, както се казва, "скелет в гардероба" и той ще бъде винаги в неприятно съседство с леглото ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар